Notice: Funkcja WP_Scripts::localize została wywołana nieprawidłowo. Parametr $l10n musi być tablicą. Aby przekazać dane do skryptów, proszę użyć funkcji wp_add_inline_script(). Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 5.7.0.) in /var/www/vhosts/szafa-inspiracji.pl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 5535

Ocet jabłkowy – Czy warto wprowadzić go do swojej diety?

Ocet jabłkowy, wielu osobom kojarzy się jedynie z zastosowaniem w gospodarstwie domowym – do sprzątania lub jako dodatek do potraw. Chociaż używany jest od pokoleń, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że produkt ten, zawiera wiele imponujących korzyści zdrowotnych i kosmetycznych. Regularne spożywanie odpowiedniej ilości specyfiku przed snem sprawi, że stan Twojego zdrowia znacznie się poprawi.

JAK PIĆ OCET JABŁKOWY?

Ocet jabłkowy jest produktem bezpiecznym, ponieważ stworzony jest w sposób naturalny, poprzez fermentację owoców. Nadmierna dawka lub nieodpowiedni sposób podania może jednak wpłynąć niekorzystnie.

Odpowiednią dzienną dawką dla osoby dorosłej jest 1-2 łyżki octu jabłkowego dziennie, rozcieńczonego w szklance wody lub dodanego do posiłku. W przypadku dzieci, nie powinno podawać się więcej niż 1 łyżeczki specyfiku.

Napój octowy spożywać można 1-2 razy dziennie, najlepiej około 20 minut przed planowanym posiłkiem. Część osób woli sięgać po szklankę z octem jabłkowym na czczo rano, jednak istnieją również zwolennicy picia tego produktu tuż przed snem.

KORZYSTNY WPŁYW NA ORGANIZM

1. Przyspieszenie procesu spalania tkanki tłuszczowej

Zbilansowana dieta, zachowanie odpowiedniej aktywności fizycznej oraz regularne spożywanie octu jabłkowego – przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej.

2. Obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Włączenie do diety octu jabłkowego, niesie ze sobą pozytywny wpływ na układ krążenia. Udowodnione zostało, że ocet zmniejsza skurczowe ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, chorobami serca oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

3. Regulacja poziomu cukru we krwi

Cenną właściwością octu jabłkowego, jest jego zdolność do zmniejszania poziomu glukozy we krwi. Za spadek cukru, odpowiada główny składnik, którym jest kwas octowy. Często stosowany jest jako produkt wspierający walkę z cukrzycą oraz w przypadłościach, które mają związek z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej organizmu. W przypadku wystąpienia różnego rodzaju chorób, w pierwszej kolejności należy skontaktować się z lekarzem (nie traktować octu jabłkowego jako lekarstwa normującego poziom glukozy we krwi).

4. Właściwości bakteriobójcze

Ocet jabłkowy posiada cenne właściwości, które pomagają zwalczyć zatkany nos, a także tworzy kwaśne środowisko, w którym bakterie wywołujące ból gardła nie są w stanie się rozwijać. Sprzyja również walce z nieprzyjemnym oddechem.

CZY OCET JABŁKOWY MOŻE BYĆ SZKODLIWY?

Z racji tego, że ocet jabłkowy jest produktem wytworzonym w sposób naturalny, poprzez proces fermentacji jabłek i nie zawiera sztucznych dodatków, jest w pełni bezpieczny dla zdrowia (pod warunkiem stosowania w odpowiednich ilościach). W nierozcieńczonej formie, produkt ma dosyć silne stężenie i działanie, w związku z czym może obciążyć układ pokarmowy lub wpłynąć drażniąco na śluzówkę. Konsekwencją spożycia produktu w nieodpowiedni sposób mogą być nieprzyjemne dolegliwości, takie jak: ból brzucha, zgaga czy uszkodzenie szkliwa zębów.

PRZECIWWSKAZANIA

Choć produkt jest pochodzenia naturalnego, to istnieją jednak przeciwwskazania dotyczące jego spożywania. Nie zaleca się włączania produktu do diety:
– kobietom w ciąży,
– kobietom karmiącym piersią,
– osobom z wrzodami żołądka,
– osobom z chorobami wątroby,
– osobom przyjmującym leki obniżające poziom glukozy we krwi.