Siemię lniane – naturalny suplement diety o wielu właściwościach

Siemię lniane za sprawą swoich leczniczych właściwości uznawane jest za superfood. Może być ono stosowane jako naturalny suplement diety za niewielkie pieniądze. Siemię lniane można wykorzystać w celu dostarczenia organizmowi witamin i minerałów oraz ze względu na właściwości łagodzące w konkretnych dolegliwościach. Z tego powodu warto mieć siemię lniane w swojej kuchni.

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Siemię lniane zawiera w swoich ziarnach kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Ich obecność oraz konsystencja siemienia przygotowanego do spożycia, sprawiają, że posiada ono wiele właściwości zdrowotnych, jak na przykład:

  • pomocny przy dolegliwościach układu pokarmowego – ze względu na wysoką zawartość błonnika siemię lniane idealnie sprawdza się jako pomoc w dolegliwościach takich jak wrzody, bóle żołądka, refluks itp. Konsystencja kisielu powstałego z siemienia lnianego delikatnie wyściela ściany narządów układu pokarmowego.
  • naturalny środek na biegunki i zaparcia – napar z siemienia lnianego może być stosowany na biegunki oraz zaparcia, pod warunkiem, że wraz z nim sięgamy po odpowiednie nawodnienie organizmu
  • pomocny przy przeziębieniu – siemię lniane dobrze działa na kaszel oraz doskonale nawilża podrażnione gardło podczas przeziębienia i grypy
  • właściwości antynowotworowe – spożywane regularnie siemię lniane jest profilaktyką przeciwnowotworową
  • wspomaga odchudzanie – błonnik zawarty w siemieniu lnianym daje uczucie sytości, w związku z czym osoby będące na diecie nie odczuwają głodu
  • piękne włosy – kisiel z siemienia lnianego to świetna, domowa odżywka laminująca włosy
  • nawilżona skóra – właściwości siemienia lnianego wspaniale działają również na skórę od zewnątrz, dlatego kisiel może być nałożony na twarz w postaci maseczki

Siemię lniane – jak pić?

Wiele osób zastanawia się jak włączyć siemię lniane do swojej diety. Suche ziarenka siemienia lnianego można dodawać do sałatek, kanapek, czy wypieków. Można je również dodawać do codziennych koktajli i szejków tuż przed miksowaniem. Aby jednak najbardziej skorzystać z właściwości siemienia lnianego warto sporządzić napar. Tutaj pojawia się również wątpliwość dotycząca tego jakie siemię lniane wybrać: mielone, bądź ziarniste. Ze względu na to, że kwasy tłuszczowe szybko się utleniają najlepiej wybrać siemię lniane w ziarnach i mielić je bezpośrednio przed spożyciem. Dzienna porcja na kisiel z siemienia lnianego to około 2 łyżki stołowe siemienia, które należy zalać gorącą wodą. Im więcej wody, tym rzadszy będzie kisiel. Zalane gorącą wodą siemię lniane należy pozostawić pod przykryciem na minimum godzinę, a najlepiej dłużej.